3. 2. 2024
Omlouváme se, že Bio a Zpravodaj se zde v roce 2023 nezobrazoval. Nyní je to už v pořádku. V roce 2023 jsme s Bio přešli na občasník. Zde je tedy číslo Bio z roku 2023. Zpravodaj vychází dále - bude 6 čísel za rok 2024. Vychází na počátku sudého měsíce. Předplatné je 250 Kč (č.ú. 3219256023/0800) - v roce vyjde vždy přes 100 stran čtení a krásných fotografií, zajímavostí a pěstitelských úspěchů lidí, kteří se zabývají záchranou starých odrůd zeleniny, květin i ovocných stromů s pozitivními vlastnostmi.
10. 12. 2022
Vážení čtenáři, návštěvníci těchto, trochu archaických, ale stále funkčních, webových stránek, prosincové a tedy poslední číslo dvouměsíční periody Bio je na světě. Stejně jako Zpravodaj biodiverzity. Máme tedy ukončen 26. ročník vydávání Bio - pro trvale udržitelný život. Rozhodla jsem se též pro ukončení vydávání dvouměsíčníku, s počtem nejméně 16 stran. Zpravodaj biodiverzity bude vycházet dál - objednávka předplatného je možná v redakci nadále. Budeme pokračovat ve zprostředkování jeho vydávání a pokud budou síly stačit, připojíme případně nějaké důležité informace týkající se ekologického zemědělství a biopotravin. Zatím s ukončení webu nepočítáme, i když je jeho prostor již dost zaplněn. Přeji klidné prožití svátků vánočních, alespoň na několik dní zapomeneme na strasti a budeme se těšit z krásných chvil. Mnoho zdraví i do dalšího roku. Mirka Vohralíková
10. 12. 2022
Vážení přátelé, říjnové číslo již dva měsíce "koluje"! Jen jsme jej zapomněli dát na vědomí :-) Redakce
11. 8. 2022
Vážení přátelé ekozemědělství a biopotravin, můžete si v čísle číst do konce září. Pak umístíme zase další. Dochází místo na webu, tak tam celé číslo nemůžeme nechávat. Přeji klidné srpnové dny i ty zářijové. Pěknou sklizeň na polích i v zahrádkách! Přála bych si také lepší vyhlídky s energiemi. Jistě už přemýšlíte, jak se zajistit. Snad nebude nejhůř, ale bude dobré si připravit jídlo, které se nemusí vařit, na dva měsíce, nějakou vodu, baterie, desinfekci pro vodu... dost dřeva..., plést svetry, nevyhazovat oteplovačky... Vrátíme se tak trochu do šedesátek. Také jsme v domcích seděli u jedněch kamen a pouštěli teplo do dalších místností. Zdraví redakce Bio
13. 5. 2022
Bio pro vás dále připravujeme, tak uvidíme, co vše bude za nové zprávy... Chceme dokončit i se Zpravodajem biodiverzity do 5. června - tak uvidíme, jak to půjde rychle... MV
3. 4. 2022
Vážení čtenáři Bio, náhodní návštěvníci tohoto trochu archaického webu (našim potřebám stále vyhovuje). V druhé čísle roku jsme vám připravili o čtyři strany více. Dozvíte se, kdo letos obdrží titul Ekofarma roku a obdrží Bartákův hrnec (30. ročník). Také se podíváme do začínajících ekologickým podniků. Také si můžete vybrat z velikonočních receptů Pavly Momčilové - po vegetariánském jídelníčku to bude jehněčí maso. Zařazujeme trochu informací odbornějších pro ekozemědělce. Zpravodaj bude o hřížení rybízů a dalších netradičních odrůdách zelenin. O této neklidné a nebezpečné době, kterou si po Srbsku, zemích Afriky, Iráku, Sýrii a Afghánistánu, zažíváme v Evropě, jsme nepsali - jen o ohrožené genové bance v Charkově. Srdcervoucí zpravodajství o válce máme nyní velmi zblízka, nejhorší budou dopady ekonomické. Už tak mají zemědělci dost starostí s cenami pohonných hmot, hnojiv a všeho dalšího. S tanky nezaseješ ani nesklidíš. Válečné tažení na Ukrajinu odsuzujeme - válka je vůl v každém případě. Komu slouží a k čemu? Doufáme v brzká mírová jednání. Jinak to nepůjde. Jedenadvacáté století s to nezasloužilo.
30. 1. 2022
Vážení čtenáři Bio a předplatitelé Zpravodaje biodiverzity, už si můžete přečíst nebo ještě objednat předplatné pro tento rok 2022. První číslo obého jsou již k dispozici. V Bio se vracíme ještě k projektu s mladými kuchaři a kuchařkami, jste zváni na sympozium k ekologickému zemědělství, uvařit si vegetariánské zabíjačkové pochoutky a zahloubat se do nového přístupu k zemědělství z EU a českých podmínek - jen obecněji. Ve Zpravodaji je mnoho zpráv od pěstitelů a informací o těchto plodinách - objednávat semínka lze na stránkách gengel.cz. Prožijte poslední zimní měsíc v pohodě! Redakce bio
26. 11. 2021
Vážení návštěvníci webu a čtenáři Bio i Zpravodaje. Nové číslo - poslední v tomto roce - vyjde brzy po 1. prosinci. Přečtete si například zajímavé informace k biodynamickému přístupu k zemědělství v Německu - exkurzi zajistilo RC PRO-BIO Východní Čechy. Seznámíte s tím, jak se mladí kuchaři učí vařit z Biopotravin v Olomouckém kraji. Samozřejmě nebudou chybět recepty tradičního vánočního menu podle Pavly Momčilové. Ve zpravodaji bude například o žitu a koukolu z nečekaného pohledu a další netradiční odrůdy, které pěstovali dobrovolníci pro jejich uchování - např. Brněnská červená lebeda, brambory Modřáky aj. Budeme rádi, když zachováte přízeň a Zpravodaj biodiverzity a uchování starých odrůd si předplatíte na další rok. Je to "za hubičku" - 200 Kč. Zdravím a přeji přes všechnu kovidovou nepohodu příjemný advent a samozřejmě veselé Vánoce i zlepšující se příští rok plný dvojek: 2022. Mirka Vohralíková
5. 10. 2021
Na webu je samozřejmě zveřejněn obsah Bio a Zpravodaje č. 4 z prázdnin. Jen chybělo avizo zde. Další Bio se věnuje převážně ekologickému zemědělství - na domácí půdě to je vyhlášení České biopotraviny v pěti kategoriích. Porotu oslovil tvaroh z Javorníku v krabičce z pevného papíru a stal se hlavním vítězem. Kuchtíci na Olomoucku připravují jídla z biopotravin. Naše babičky či prababičky vařily také z čerstvých a domácích zdrojů masa. zeleniny - takže si zopakujte některé osvědčené recepty sladkých jídel a omáček. Snad zkousnete i plány pro evropské ekozemědělce. Ministerstvo ale příliš, dle jeho Zpravodaje, nefandí. Zpravodaj biodiverzity je tentokráte věnován celý odrůdám salátu a zajímavostem o nich. Včetně mapy rodinných a krajových odrůd salátu.
23. 4. 2021
Samozřejmě že jste v dubnu zaregistrovali druhé číslo Bio v roce 2021. K předplatitelům již doputovalo. Dalším zájemcům zašleme Bio zdarma. Kdo by chtěl číst Zpravodaj biodiverzity, tak má možnost si jej objednat za 200 Kč na rok. Bohužel se nám pochroumala rubrika Z NOVÉHO ČÍSLA. Web byl touto stránkou napaden a nemohu sem zatím nic přidávat. doufám, že se nám podaří sehnat "opraváře". řeji zatím pěkné - a méně kolísavé - jaro! Mirka Vohralíková
8. 2. 2021
Vážení čtenáři a předplatitelé, pro neočekávané technické problémy ještě musíme číslo pozdržet. Doufám, že nejpozději do středy 10. 1. bude už na světě :-) Jistě si dobře počtete o tom, kam vede politika EU se systém Green Deal pro zemědělce, nebo naberete inspiraci pro zimní zahrádku za oknem. Také se můžete účastnit virtuálního pověstného BioFachu. Ve Zpravodaji oceníte zprávy od pěstitelů a dobré rady k semenaření. Předplatné 200 Kč za Zpravodaj (+Bio zdarma), kdož jste ještě tak neučinili, můžete poslat na účet 231 925 6023 / 0800. Zdraví v druhém měsíci v nového roku Mirka Vohralíková
8. 12. 2020
Milí čtenáři, nebojte se, číslo vyjde... Promiňte drobné zpoždění. Zítra 9. 12. 2020 se k Vám - předplatitelům Zpravodaje - přiřítí :-) Trochu máme potíže dát číslo 5 do článků, aby bylo přístupné všem návštěvníkům. Snad to překonáme. Když kliknete na černý obdélník pro Flasch ukázku, tak se nakonec k němu prokliknete. Jen se nezobrazuje. Redakce Bio
8. 10. 2020
Vážení milí čtenáři, dodáváme na stránky články z podzimního čísla Bio č. 5 a Zpravodaje biodiverzity. V Bio jsou informace k projektu Bioinstitutu k propagaci vaření z biopotravin a malá reportáž z ekofarmy na Broumovsku. Užitečné informace ze semináře k ekologickému zemědělství, jak pěstovat a neopomínat preventivní opatření proti doprovodným rostlinám i škůdcům a chorobám ad. V září, kdy ještě neplatila přísnější hygienická opatření si lidé užili akce k ekozemědělství. Zpravodaj biodiverzity a uchování starých odrůd je zaměřen k hrachu - potravině doby kamenné i lahůdce 21. století... Pěkné počtení přeje Mirka Vohralíková
6. 8. 2020
Vážení čtenáři Bio a příznivci ekologického zemědělství. Další číslo je připraveno spolu se Zpravodajem biodiverzity a uchování starých odrůd. Bio si můžete stáhnout na této stránce neboť je zdarma. Objednatelům Zpravodaje zašleme odkaz. Bio přináší reportáž z ekostatku Řehořkových v Horní Branné z předání ocenění Nejlepší farma roku a Bartákova hrnce. Zprávy o stavu zemědělství i ekozemědělství, Také zamyšlení Pavly Momčilové o tom, jaké bude naše spotřebitelské a kuchařské chování v této době spojené s coronavirem. Zpravodaj Gengelu informuje o starých odrůdách - například o traseném maku ze Slovenska, jehož obrázek od výtvarnice se dostal na výstavu, která koluje po USA. Pěkné dny srpna i přicházejícího září - nezapomeňte, že je měsícem biopotravin a ekozemědělství. Mirka Vohralíková
10. 6. 2020
Tentokráte jsme dali více prostoru zprávám k ekozemědělství, mění se strategie EU k ekozemědělství, snad dojde k posílení odbytu sklizené bioúrody... Ekozemědělci chtějí jinak rozdělit peníze...
4. 6. 2020
Vážení přátelé, Bio už se rodí, ale ještě asi budeme mít zpoždění. Místo 5. června vyjde Bio k 8. či 9. červnu. Jistě jste si už všimli, že 20. 6. bude předávání Bartákova hrnce a titulu Nejlepší ekofarma roku. Akce bude uspořádána v Horní Branné u restaurace a penzionu Chalupa pod hájkem. Pozvánka je u článků Z nového čísla. Zdraví Mirka Vohralíková
4. 4. 2020
Vážení přátelé, dlouho jsme si tu nepsali... Však víte a víme proč. Republikou, Evropou i světem se začal šířit nebezpečný virus a nemoc Covid19. Všichni jsme se v druhém týdnu března nějak zastavili... Všichni hltali nové informace kolem epidemie. Přesto jsme nad novými čísly magazínu Bio i Zpravodajem Gengelu pracovali a naštěstí cestou sociálních sítí se neprohání nový virus, jen ty virtuální - všechny dělají paseku... Bio: Plané rostliny v kuchyni - recepty a přehled planých rostlin. Bartákův hrnec pro Řehořkovi, posílit imunitu, slovenská Biofarma roka 2019, informace pro ekozemědělce. Zpravodaj biodiverzity: jak pečovat o rybízy, pěstování křibice, brambory Hasy, hanácký ječmen, zkušenosti pěstitelů. Snad Vás budou informace zajímat nebo inspirovat. Sledovat můžete redakční facebook, i když se přiznám, že novinek přímo z redakce není mnoho. Zvládneme to a čím dříve, tím budou časy lepší... Mirka Vohralíková
2. 2. 2020
Vážení čtenáři a předplatitelé, první číslo ZPRAVODAJE tohoto roku (již 3. ročník) vychází samostatně. Přesto, že už se redakce chystala zavřít trochu vrátka s BIO, tak je zatím ještě jen přivřela, aby mohl dále také vycházet ZPRAVODAJ BIODIVERZITY A UCHOVÁNÍ STARÝCH ODRŮD, které pomáháme přivést na svět. Zaplatíte předplatné na ZPRAVODAJ. Bio (24. ročník) jej doprovází zdarma (kam je uvedeno v tiráži a na str. 15). Je méně stránek Bio - snad si dobře počtete. Obsah čísel se dozvíte na odkazu PŘEHLED ČÍSEL časopisu BIO. Nejzajímavější - v Bio o ekozelinářství Vymětalových a vaření kuchařů studentů z biopotravin. Ve Zpravodaji : zprávy uchovatelů rodinných a starých odrůd s netradičními názvy, jako např. Marta z Libinského údolí - broskvoň. Zdraví Mirka Vohralíková
4. 1. 2020
Vítáme čtenáře v novém roce! Doufáme, že bude pro ně úspěšný a zdravý. Petr Dostálek - GENGEL M. Vohralíková
7. 12. 2019
Vážení čtenáři Bio,kteří jste si předplatili, můžete již Bio stáhnout. V příštím roce pokračujeme ZPRAVODAJEM BIOIVERZITY A UCHOVÁNÍ STARÝCH ODRŮD. Trochu jsme zmírnili STOPKu pro Bio - zkusíme jej vydávat jako občasník s hlavními událostmi v ekozemědělství a biopotravinách. ZPRAVODAJ bude vycházet na počátku sudého měsíce. Předplatné bude 200 Kč na rok. Berte jej také jako podporu záslužné činnosti o.p.s. GENGEL. (Foto na úvodní stránce je od Petra Dostálka - ojíněný pelyněk brotan.) Přejeme POETICKÉ VÁNOCE a v roce 2020 ZDRAVÍ, DOBROU ÚRODU i OBCHODY a trochu štěstíčka a alespoň jedno splněné přání. Vaše redakce bio
7. 12. 2019
Vážení čtenáři Bio,kteří jste si předplatili, můžete již Bio stáhnout. V příštím roce pokračujeme ZPRAVODAJEM BIOIVERZITY A UCHOVÁNÍ STARÝCH ODRŮD. Trochu jsme zmírnili STOPKu pro Bio - zkusíme jej vydávat jako občasník s hlavními událostmi v ekozemědělství a biopotravinách. ZPRAVODAJ bude vycházet na počátku sudého měsíce. Předplatné bude 200 Kč na rok. Berte jej také jako podporu záslužné činnosti o.p.s. GENGEL. (Foto na úvodní stránce je od Petra Dostálka - ojíněný pelyněk brotan.) Přejeme POETICKÉ VÁNOCE a v roce 2020 ZDRAVÍ, DOBROU ÚRODU i OBCHODY a trochu štěstíčka a alespoň jedno splněné přání. Vaše redakce bio
24. 11. 2019
Vážení čtenáři a přátelé Bio, dokončujeme pro Vás šesté číslo. Bude v něm Zpravodaj biodiverzity a uchování odrůd. V příštím roce budeme pokračovat právě s přípravou Zpravodaje pro o.p.s. GENGEL. Za cenu 200 Kč jej budeme posílat zájemcům jako jste dostávali Bio. Bio završí šestým letošním čísle 23. ročník, a tak to zůstane. Jistě si v přečtete zprávy o ekozemědělcích na pražském biojarmarku i zajímavosti o veletrhu Biofach v Norimberku (únor 2020). Věříme, že dále budete věrní i zajímavému Zpravodaji. Mika Vohralíková
19. 9. 2019
Přátelé, páté dvojčíslo je už na světě. Ke stažení pro předplatitele je připraveno. Po ostatní přes Publero vložíme ukázkové stránky. Přinášíme velký článek o změnách v Nařízení pro ekologické zemědělství. O jednom hospodářství, které není ekologické, ale mohlo by být. Součástí bude také Zpravodaj biodiverzity - hlavně o česneku a šalotce - i s mapkou pěstitelských míst. Tentokráte bude stránek 32! Hezký začátek podzimu přeje redakce P.S. Trochu jsem si rozbila administraci k rubrice Z nového čísla - aktuální články se bude snažit dát do rubriky Starší články. Dík za pochopení.
31. 7. 2019
Brzy se budete moci podívat na další číslo Bio. Posledně jsme slibovali více k ekologii, ale bude to až v tomto čísle. Tepla a sucha i vědecké předpovědi vývoje klimatu jsou opravdu nepříjemné. Připomínáme tedy článek z roku 2011 o schopnosti krajiny zadržovat vodu i uhlík a co s tím lze dělat i v zemědělství. Podíváme se také trochu do světa s Pavlou Momčilovou - a to do Mongolska, kde je jídlo na venkově jistě bio. Nezapomeňte, že v srpnu je uzávěrka soutěže o Českou biopotravinu roku a v září jsou akce k měsíci biopotravin a ekologického zemědělství. Vaše redakce
4. 6. 2019
Vážení přátelé, Bio chystáme, nebojte se, že by nevyšlo. Bude v něm o Nejlepším ekostatku a nejlepší ekologicky hospodařící rodině Řezníčkových z Rohozné na Jihlavsku, která obdržela na rok Bartákův hrnec. Budeme se věnovat otázkám rozvratu klimatu a najdete samozřejmě sadu recetů, nyní hlavně z tofu. Zdraví redakce
6. 4. 2019
Milí přátelé Bio i bio, číslo za březen a duben se nám již vylupuje. Jen o víkendu je pracovní překážka, takže se dočkáte v pondělí 8. 4. Součástí Bio bude Zpravodaj biodiverzity a uchování odrůd plný zajímavých příspěvků a pěstování netradičních plodin a také o tom, že vyšly Zpravodaje vytištěné na papíru za minulý rok - k objednání na stránkách gengel.cz. V samotném Bio na 18 stranách si přečtete malou reportáž od Susových z Bílého mraku, o vyhlášení Nejlepšího ekozemědělce za uplynulý rok - dostane Bartákův hrnec. Připraveny jsou také nějaké recepty - i k Velikonocím, o tom, jak nakupovat na trzích si připomeneme opět po 6 letech a o tom, že perspektivně se v Evropě možná podaří zásobovat lidi biopotravinami - a jestli vše dobře půjde, můžeme se zbavit i přebytečných plastů a plýtvání potravinami... To už je úkolem pro každého z nás. A lze přidat i úklid pro Česko. A nemusí to být jen o tomto víkendu! Zdraví Mirka Vohralíková
6. 2. 2019
Vážení čtenáři, omlouvám se za opožění vydání Bio č. 1 v letošním roce. Zpravodaj Ing. Dostálka máme připravený a brzy dokončím i zbytek Bio. Ve Zpravodaji se blíže seznámíte s odrůdami, které se za poslední dobu v mateřské základně o.p.s. Gengel objevily. Dostanete recept na slovenské opekance a křenovou pomazánku. V Bio bude velký článek Pavly Momčilové o využití bezlepkových potravin pro zdravé jedince. Také si budete moci podle receptů upéci bezlepkové pečivo. Dozvíte se, jak je to s využitím glyfosátů v zemědělství - co s tím EU zamýšlí.Přečtete si zajímavosti z celosvětové permakulturní konference od Evy Hauserové... Do konce týdne číslo vy, kteří platíte předplatné, obdržíte. Ostatní si jej přečtou až před vydáním Bio č. 2 - a to bude na začátku dubna. Mirka Vohralíková
14. 1. 2019
Vycházet bude Bio opět jako dvouměsíčník. Hlavním obsahem bude unikátní Zpravodaj Gengelu a z tématiky, kterou jsme 22 let vydávali, budete mít příspěvky též ty nejaktuálnější, pořádané ekozemědělské akce a doufáme, že i EKOTREND SLOVAKIA bude dále přispívat. ROZSAH DVOUMĚSÍČNÍKU bude 14 stran Zpravodaje, který si tímto hlavně předplácíte, a kolem 12 stran Bio. Pokud pošlete předplatné ve výši 200 Kč, budete číst časopis čerstvý. Ostatním zpřístupníme až před vydáním dalšího čísla. Ať je to trochu spravedlivé. Zaplatit předplatné 200 Kč můžete na účet 2319256023 / 0800 - s uvedením jména a předplatitelského čísla (noví zájemci, ohlašte se na e-mail vhpress1 zavináč seznam... ) Přeji veselé Vánoce, vyvedený Silvestr a v novém roce bohatě zdraví, úrody i pohodové práce! Mirka Vohralíková
20. 12. 2018
V posledním čísle Bio se Zpravodajem biodiverzity a uchování starých odrůd si již předplatitelé čtou. Pro ostatní je zveřejníme někdy před Silvestrem, jako bonus pro nové čtenáře. V kategorii "Z nového čísla" si můžete již přečíst některé články z čísla 6. Ač jsme trochu avizovali konec s vydáváním Bio, zatím to tak docela nebude. Vycházet bude Bio opět jako dvouměsíčník. Hlavním obsahem bude unikátní Zpravodaj Gengelu a z tématiky, kterou jsme 22 let vydávali, budete mít příspěvky též ty nejaktuálnější, pořádané ekozemědělské akce a doufáme, že i EKOTREND SLOVAKIA bude dále přispívat. ROZSAH DVOUMĚSÍČNÍKU bude 14 stran Zpravodaje, který si tímto hlavně předplácíte, a kolem 12 stran Bio. Pokud pošlete předplatné ve výši 200 Kč, budete číst časopis čerstvý. Ostatním zpřístupníme až před vydáním dalšího čísla. Ať je to trochu spravedlivé. Zaplatit předplatné 200 Kč můžete na účet 2319256023 / 0800 - s uvedením jména a předplatitelského čísla (noví zájemci, ohlašte se na e-mail vhpress1 zavináč seznam... ) Přeji veselé Vánoce, vyvedený Silvestr a v novém roce bohatě zdraví, úrody i pohodové práce! Mirka Vohralíková
4. 12. 2018
Přátelé, čtenáři, nad Bio pracuji usilovně, jenže: příspěvky se malinko opožďovaly, tak i grafické práce. Časopis však vyjde. Nevím, k Mikuláši to není ke stihnutí, takže do pátku 7. 12. A bude to již asi poslední opoždění. Zdravím do adventního posmutnělého času, ale na Nový rok - o slepičí krok! Mirka Vohralíková Některé informace a foto budu doplňovat zde i na facebooku - Redakce Bio.
30. 9. 2018
Vážení čtenáři Bio, nad Bio a Zpravodajem Gengelu pracujeme. Chceme však ještě počkat na aktuální zprávu a foto z pražského biojarmarku u Národního zemědělského muzea, který se koná 6. 10. (Nezapomeňte i na komunální volby, jděte volit již v pátek :-)) Takže Bio si budete moci stáhnout, doufáme, v úterý večer 10. 10. Co chystáme? Ve Zpravodaji bude dokončení příspěvku Ing. Šimečka - tentokráte o aróniích a další zajímavosti pěstitelů rodových odrůd - těšte se na příběh opojného máku (v dalším čísle pak na mapu pěstovaných odrůd v Česku i na Slovensku). Seznámíme vás s vítězi soutěže Nejlepší česká biopotravina roku 2018. Připomeneme ekosedláky, kteří budou na pražském biojarmarku, podíváme se do maďarské Pusty, kde se zachována tradice i v podstatě ekologický přístup. Podíváme se s ekozemědělskými poradci i na Slovensko, jak tam dojí biomléko. Dobrá je zpráva z MZe o omezení užívání glyfosátů. A další drobné zprávy a recepty z biopotravin. Vaše šéfredaktorka
4. 8. 2018
Omlouváme se za zpoždění! Uvázly nám některé příspěvky. Vše brzy napravíme a budete si moci Bio přečíst. Předpokládáme, že mnoho z vás má stejně jiné starosti - se suchem přinejmenším... Z redakce Bio Mirka Vohralíková
25. 7. 2018
prázdniny jsou téměř ve své polovině a my též dokončujeme Bio. Doufáme,, že se nám to do konce července podaří. Uvítáme Vaše zážitky a fotografie z prázdnin hlavně v tuzemsku - v přírodě, třeba i na hospodářstvích. Vaše redakce .
31. 5. 2018
Milí předplatitelé a čtenáři Bio, třetí dvojčíslo chystáme, o prvním červnovém víkendu se jistě dočkáte... Bude o Bartákově hrnci * Zahájeno hledání České biopotraviny roku 2018 * Viděno třemi... Jaké biopotraviny vařit v létě * Pampeliška, zapomenutá léčivka * Mykotoxinů v ekologické pšenici méně než v konvenční * Ve Zpravodaji biodiverzity - o jeřabinách, rodinné odrůdy - fazol Nemocniční a Jankův obří hrách a hrách Hejzlarová.
4. 4. 2018
Vážení předplatitelé elektronického Bio, omlouváme se panu dr. Pascalu Kisslingovi, že jsem na web umístila verzi Bio č. 2/18, kde nebyl jeho článek ve Zpravodaji biodiverzity a uchování starých odrůd správně ukončen. Stáhněte si, prosím, verzi, kde na konec odkazu napíšete písmenko m. Správná verze Zpravodaje je v rubrice Z nového čísla k dispozici všem. Díky za pochopení. Chyba nás mrzí... M. Vohralíková
20. 3. 2018
Vážení čtenáři a předplatitelé elektronického titulu, na čísle intenzivně pracujeme a snad v něm oceníte fotografie z biofachu od Pavly Momčilové a od téže autorky o pěstování chřestu, jejího tatínka a množství receptů. V součásti Bio Zpravodaji biodiverzity a pěstitelů starých odrůd se zamyslíte nad biologickým i duchovním procesem ručního setí semen, jak tomu dříve bývalo; uvedeny jsou zkušenosti pěstitelů i novinky v sortách zelenin. Také biolog Pascal Kissling s manželkou pro vás rozebrali osudy Karlštejnského rybízu, který byl zde vyšlechtěn a nakonec musel přijít zpět z ciziny... Také vás zaujme příběh manželů Škarkových, kteří se do ekologického zemědělství pustili ve vyšším věku a dozvíte se, kdo obdrží Bartákův hrnec. A mnoho dalšího! Dufáme, že vše stihneme do Velikonoc! Vaše redakce
22. 2. 2018
Podívejte se rubriky Z nového čísla - jsou tam pozvánky na přednášky o potravinách – v Praze.
20. 2. 2018
Vážení zákazníci, kamarádi a přátelé. Rozhodli jsme se přenechat náš obchod se zdravou výživou v Pardubicích na Hronovické ulici. Věřte, že to pro nás nebylo vůbec jednoduché rozhodnutí. Nabrali jsme si více, než jsme schopni zvládnout. Rodina a zdraví je pro nás přednější. Chtěli bychom vás požádat o sdílení této nabídky. Pevně věříme, že se najde nástupce, který bude pokračovat v tom, co jsme začali. Prosíme vás tímto o sdílení. S konkrétními zájemci probereme všechny okolnosti ohledně přenechání našeho obchodu Magic Home ;) Díky za pochopení váš Magic Home
14. 1. 2018
Milí čtenáři Bio, předplatitelé a příznivci, letošní první číslo připravujeme. Bude v něm to, na co jste zvyklí: k biopotravinám - opět projekt Bio v regionu, vaří mladí studenti. Trochu více k ekologii - a velká příloha k biodiverzitě z Gengelu - zajímavý výklad o původu holandského rybízu od P. Kisslinga a články od Petra Dostálka. Poradna Waltraud Gregorové k nachlazení. Těšíme se také na vaše příspěvky. Číslo vyšlo 30. 1. 2018. Mirka Vohralíková
19. 12. 2017
Vážení čtenáři, návštěvníci těchto stránek, prosincové Bio se zrodilo již před časem. Se čtením: Co pěstovat na zahradě, aby vám to vydrželo od října do dubna? Zajímavé účinky vánočního koření a pečení z netradičních potravin.... Zajímavé jsou i exkurze studentů do ekologických zemědělských firem. Projekt biomléko pro konvenční zemědělce, ve slovenštině o konferenci ke klimatu. V příloze zajímavosti z Gengelu - o Dívčím prsu a Bučkovci... Pro pravidelné návštěvníky nyní ke stažení zdarma! Příští rok na shledanou na konci ledna 2018! Dvouměsíční perioda a s přílohou biodiverzity o.p.s. Gengel z Veselky. Mirka Vohralíková
6. 11. 2017
Vyšly Výsevní dny podle Marie Thunové. K dispozici v PRO-BIO Svazu e.z., objednávky v redakci nebo na Andrea Vizinová - andrea.vizinova @ pro-bio.cz
2. 11. 2017
Vážení čtenáři, Bio brzy obdržíte do svých e-mailových schránek.– Novinkou je start příprav na Biofach 2018, prý je plno i ve dvou přidaných halách. Z Česka tam v únoru zamíří 33 vystavovatelů. V Bio si přečtete, jak se podařilo obnovit pražský biojarmark u Národního zemědělského muzea a o jeho aktérech. Zaujmou i příběhy pěstitelů starých plodin, jak se jim dařilo a připomeneme si setí jařyny, béru či jaký hrách a kukuřici vyzkoušet. Poutavý příběh Galícijské kapusty s receptem napoví, co by mohlo růst ve vaší zahradě. Dozvíte se, co v zemědělské škole v Poděbradech pečou v peci. Proti glyfosátu jsou ekozemědělci zcela jistě - ostatní zemědělci jej stále připouštějí a v EU není stále jasné, co s ním. Na Slovensku mají nový zákon o vztazích mezi nájemci a vlastníky půdy. TAk pěkné čtení za kamny... Nu, s notebookem na kolenou... Vaše šéfredaktorka
3. 10. 2017
Bio již chystáme a brzy jej obdrží ti, kteří si poslání objednali. Podívíme se na malou, ale unikátní ekovinici v obci Kuks. Petr dostálek rozebere obří hrách z Hořic, a také se podíváme za starým druhem rybízu až do Skotska. Pro zájemce o bylinky bude "jedlý" příspěvek o puškvorci. Ekozemědělci se možná nepotěší změnami, které přicházejí - odkud jinud než - z Bruselu. Na Slovensku také vybrali nejlepší biopotravinu. To jen v krátkosti - snad si počtete i bez hororových informací o ceně másla... Zdraví Mirka Vohralíková
21. 9. 2017
Trochu jsme tady rubriku zaspali... Ale v srpnu vyšlo číslo Bio věnované zkušenostem menších i větších hospodářů s permakulturními přístupy. Číslo si ještě můžete stáhnout zdarma. Také zářijové číslo bylo unikátní, protože v něm o.p.s. Gengel zveřejnil originální mapu krajových odrůd fazolí a informace k těmto odrůdám, jež mnoho pěstitelů udržuje při životě tím, že je na svých zahradách dále pěstují. Podzim již "udeřil", jistě řinese i pár pěkných dnů. Právě jeden z nich jsme mohli věnovat prohlídce unikátního ekovinohradu a bylinkové zahrady na Kuksu. To až do říjnového Bio. Zdraví šéfredaktorka Mirka
7. 8. 2017
Milí přátelé, čtenáři Bio, na srpnovém, trochu mimořádném čísle s reportážemi ze zahrad, statků a sadů s permakulturními přístupy z pomezí Moravy, Slovenska a Maďarska se pracuje. Bohužel, na týden jsme byli vyřazeni kvůli poruše na počítači. Snad vše doženeme a dočkáte se. Každý rok jsme v srpnu měli přestávku, takže to není nic neobvyklého. Letos jsme chtěli změnu, i to se v brzké době povede. Hezký zbytek prázdnin, dovolených a žňových prací přeje z redakce Bio Mirka Vohralíková P.S. Objednávat starší i nová čísla můžete na vhpress1 zavináč seznam.
3. 6. 2017
Přátelé, snad vše dokončíme do víkendu a nejpozději v pondělí 5. června se dočkáte doručení. Další čtenáři elektronického vydání časopisu se mohou ozvat redakci na vhpress1@seznam.cz a budou časopis dostávat za opravdu lidovou cenu. Dodáme všechna čísla předchozí. V č. 6 si přečtete o převzetí cen pro opravdu dobré ekosedláky -v Pustějově a v Kutné Hoře. Reportáž z kutnohorských vinic. Rozsáhlý příspěvek Petra Dostálka o moření semen a značení na sáčcích s osivem. Máme několik pozvánek na akce k zemědělství a zahradám. Přejeme sobě zdar a sílu do dokončení čísla a vám též do pěkných dní už zřejmě začínajícího léta. Mirka Vohralíková
4. 5. 2017
Milí odběratelé a čtenáři Bio, V redakci si nejsme jisti, zda vše stihneme do zítřejšího večera, jak slibujeme - do 5. dne v měsíci. V sobotu byste již měli číst: reportáž od Šelongů, rodiny ekozelinářů, kteří přeberou Bartákův hrnec, o veterinární a jiné kontrole, která dopadá na všechny ekozemědělce. Další rubriky,jak jste zvyklí budou pro vás jistě také inspirativní. Zdraví do počátku máje šéfredaktorka, Mirka V.
30. 3. 2017
Bude vyhlášena soutěž Česká potravina roku, o Biostylu, včely ve městě a dračí med, mořena nebyla a není jen figura pálená na konci zimy, slovenští ekozemědělci o penězích a Komise EU k zemědělství a o záměrech, i tom, v čem ekozemědělci potřebují podpořit. Účtování po Biofachu, pár velikonočních tipů a POZOR na zavlečenou nebezpečnou bakterii, která likviduje rostliny i stromy - nenávratně. Španělská dodávka obsahovala celkem 56 rostlin vítodu myrtolistého, které byly dodány do 14 zahradnických center v sedmi městech ČR a 11 rostlin také do Slovenské republiky. Výsevní dny 2017 máme stále k dispozici. Mirka Vohralíková
2. 3. 2017
Doufáme, že se nám podaří "vyexpedovat" březnové Bio pro předplatitele, přes všechny možné nástrahy, do 5. března. Ochutnávkové čtení bude o zoologické zahradě na pastináku – s mnoha obrázky. Další informace se budou "točit" hlavně kolem mezinárodní výstavy biopotravin v Norimberku. Únorové číslo Bio ještě zpřístupníme pro váhavé čtenáře... Lze si jej vytisknout. Objednat si elektronickou verzi časopisu můžete na adrese redakce: vhpress1 zavináč seznam... Nebo v rubrice Bio knihovna. S pozdravem jarního slunce. Redakce Bio
3. 2. 2017
Vážení čtenáři časopisu Bio, právě jsem zjistila, že přístupů ke stažení časopisu bylo asi 3 týdny 1300, tedy více, než při vydání na papíru. Na vydání únorového čísla si počkáte nejdříve do neděle 5. 2. - doufala jsem, že to zvládnu do 3. 2.. Leč – musím se však vymluvit na zpoždění, jako jsme to dělali ve škole - ujel autobus, vlak měl zpoždění, budík nezvonil, porouchaný kotník na ledu, musela jsem si promést cestu sněhem... To jen tak pro legraci. Pro mne je zpoždění vyvolané nutností vzít si ještě další poloviční úvazek - Bio si totiž nepředplatilo oněch zmíněných 1300 lidiček, ale tak do stovky... Zato nám ještě 1. 2. došly zajímavé příspěvky. Takže se těšte na rozšířenou rubriku Biodiverzity s opravdu extra příspěvkem z dob Velké francouzské revoluce - a je to zemědělství, to se nebojte, že ne. Ke mezinárodnímu dnu mokřadů - na jejichž opětovné budování se nyní pamatuje ministerskými dotacemi - přišel zajímavý příspěvek. Možná bude opět výhodné pěstovat i šafrán! Ve středověku to bylo v Čechách obvyklé. Tak to by snad stačilo... Zpátky ke stroji - tedy k PC! Hezký první únorový víkend přeje z redakce Mirka Vohralíková.
26. 1. 2017
V rubrice Z nového čísla naleznete informaci o pořádaném zájezdu na BioFach do Norimberku. Pořádá Svaz PRO-BIO za rozumnou cenu i pro nečleny Svazu EZ
2. 1. 2017
Lednové číslo Bio bude ke stažení pro předplatitele do 6. ledna. ... To víte, svátky, nemoci a kalamita... Redakce
2. 12. 2016
Milí čtenáři Bio, o čem píšeme v posledním čísle roku a zároveň v posledním ročníku vytištěném na papíru si přečtete v rubrice Přehled čísel časopisu Bio. S papírem nekončíme rádi, ale náklady na tisk pomalu rostly, stejně jako poštovné pro hromadné zakázky, jistě poroste brzy i cena pro obchodní psaní - individuální zásilky. Museli bychom zdražovat...Pokračovat v 21. ročníku časopisu budeme jen ve virtuální podobě. Každý si číslo bude moci vytisknout, nebo jen článek, který jej oslovil. Tomu, kdo si předplatí (200 Kč na rok), pošleme link, aby si číslo mohl stáhnout do počítače. Prodejnám děkujeme za dlouholetou spolupráci při odběru Bio pro zákazníky! Bio si mohou také objednat a například recepty a rady pro zákazníky vytisknout. Přejeme Vám pěkné, klidné a veselé Vánoce! Do roku 2017 zdraví a pohodu. Pokud se náš život bude na planetě ubírat rozumnějšími cestami bez válečných konfliktů, tím lépe. Každý ale musím přiložit své "polínko", jako doma pod oheň, na zahrádce, na poli i v obchodu,,,, jinak se k osvícené správě planety nepohneme. Vaše Mirka Vohralíková a spolupracovnice Katka se Sylvou
22. 11. 2016
Vážení čtenáři Bio, v redakci již máme k dispozici další vydání Výsevních dnů dle Marie Thunové pro rok 2017. Objednejte přes Bio knihovna. S poštovným jen za VD je to 92 Kč.
1. 11. 2016
Vážení přátelé, Bio již brzy obdržíte do svých schránek. Přečtete si o hospodaření na Krišnově dvoře na Benešovsku. Ze dvora se do prvních Bionovin o ekozemědělství ozvali mezi prvními dopisu... Tak pěkné retro z roku 1993! Ale také novinky... Další zajímavosti kolem starých krajových odrůd a recepty i informace o čiroku. Barevný podzim přeje redakce Bio!
27. 9. 2016
Milí přátelé, časopis je již zaslán do tisku. O čem si přečtete? Kdo získal Českou biopotravinu roku a jaké další biolahůdky připravili naši ekozemědělci do soutěže. U Čechů na Moravě – ekologické zemědělství v Olomouckém kraji. Zvířata na pastvině - ne každé zvíře přírodu obohacuje. Zajímavosti o švestkách a ovocném stromoví, je na cibuláku opravdu znázorněna cibule? Monopolizace trhu s osivy stále hrozí. Recepty od čtenářek a něco o jeřabině a moštování. Přejeme pěknou úrodu a včasné zpracování. Někde bychom si přáli už opravdový déšť...Před několika lety zaznělo v našem časopisu varování o rizikovém oteplování, že je na spadnutí - snad to ještě lidstvo zvládne vyřešit. Vaše redakce
31. 8. 2016
Letos jsme pro Vás zářijové číslo urychlili. Prožijte si tedy měsíc ekologického zemědělství a biopotravin v pohodě. Na stránkách měsíci věnovaných si nalezněte právě tu svou akci. Bio má být u nás jako doma... Mirka Vohralíková
17. 8. 2016
Novinky z nakladatelství Medica Publishing Pavly Momčilové se točí kolem zdravého stravování. Novinkou je pohled na vaření ve vyšším věku - Ovládněte hormony jídlem. Naučí vás posílit ve stravě složku estrogenů - rostlinných hormonů, které zajistí klidnější přechod. Kdo se trápí s hubnutím, ocení recepty, které mají kalorickou hodnotu porce kolem 100 kalorií. Nebudete s nimi strádat nedostatkem potřebných látek pro výživu.
1. 7. 2016
Milí přátelé Bio, letní dvojčíslo bude mít kvůli státním svátkům trochu opoždění. Dostanete jej do schránek 11. 7. - doufáme, že prodejny stihneme dříve. Čas na čtení 32 stránek mít budete dost. Podívejte se na závdavek do rubriky z nového čísla na pozvánku na Bioslavnosti ve Starém Městě p. Sn. s velkým rozhovorem o rockerech a jejich spojení s biopotravinami a zdravější stravou. Další číslo vyjde na začátku září. Co si přečtete: podíváme se ještě opět do Malont, kde hospodaří Bemagro a opatruje Bartákův hrnec, dále do dalších tří ekostatků. Bemagro a Belina budou hostit Farmářské slavnosti a v Lukové si můžete objednat biobedýnku s mléčnými výrobky a do Příchovic se zajet podívat. Dále se věnujeme starým krajovým plodinám i v pěkné mapě uprostřed čísla. Mnoho zajímavostí a tipů na výlety zejména v Libereckém kraji, vám přijdou jistě vhod. Na recepty jsme nezapomněli - příkrmy pro kojence. Užijte si léto pěkně zvolna - a my v redakci si také trošku oddychneme... Mirka V.
30. 5. 2016
Jak hospodaří biodynamici v Malontech a na Slovensku * Vařte z minoritních plodin - zelená čočka, ječmen bezpluchý a konopná semínka - k tomu přidejte fytoestrogeny pro zdraví. * O Lebedovém špenátu a o činnosti víl * Na veselém ekostatku vás naučí hospodařit v praxi zakladatelé ekozemědělství * ... A mnoho dalších témat najdete v červnovém Bio. Ve schránkách bude, doufáme, do pátku 3. 6.
2. 5. 2016
Časopis s pestrým květnovým obsahem dostanete do konce týdne do svých schránek. Navštívíme jarní louku a podíváme se, co z ní si lze odnést na talíř. Ve spolupráci s ekologickým zemědělcem se našel kousek půdy pro založení háje pro slavíky, ale vejde se sem i velké množství dalších druhů hmyzu a jiných živočichů. Kdo by měl zájem pěstovat fazole (v roce luštěnin), dostane podrobné informace na co nezapomenout. S Carlo Leifertem a jeho studií se zamyslíte nad obsahem látek v biomléce. Přineseme opět trochu statistiky o činnostech ekozemědělců. Zatímco Nadační fond Bartákův hrnec svého favorita již vybral, rada PRO-BIO Svazu jej vyhlásí při akci Otevřených vrat ve Velkých Albrechticích - u Šťastné kozy 21. května.
21. 4. 2016
Milí čtenáři Bio, dubnové Bio roku 2016, dvacátého ročníku, máte již jistě u sebe. Snad jste si početli... Květnové již chystáme a doufáme, že jej obdržíte opravdu nejpozději do 5. května.
15. 3. 2016
MŮŽETE ZNOVU OBJEDNÁVAT.
7. 3. 2016
... Březen, za kamna vlezem... říká známé březnové přísloví. Než jsme ale za kamna vlezli, konala se v únoru výstava biopotravin světového významu. Češi a Moraváci na ní nechyběli. Zlatá medalie z Biofachu pro bílé biovíno z Moravy a chutnala i biodynamická vína od Kutné Hory – i o tom si přečetete v aktuálním čísle. Na malém Biofachu na Výstavišti v Praze Holešovicích budete moci jistě některé novinky od domácích producentů také ochutnat a ve čtvrtek 18. 3. se zúčastnit populárně vědeckých přednášek k tématu biopotravin. Zajímavosti o červené řepě i sáčcích s jejím osivem vás zaujmou snad stejně jako rozmanité vegetariánské snídaně i tradiční velikonoční hlavička (bezmasá). Užitečné bádání vědců o klimatu, spojené s praktickými výslednými radami pro ekologické zemědělce si přečtou nejen ekozemědělci. Doba strávená ještě za kamny s březnovým Bio v ruce tak nebude snad marná... Vaše redakce Bio
4. 2. 2016
vyjde ve čtvrtek 4.2.. Do schránek jej dostanete asi až v úterý. Mrzí nás to, nedokázali jsme dohnat lednové zpoždění. O svou dávku informací však nepřijdete. Na titulce bude foto od Lenky Hotzké. Nějaký čas čekala fotografie na svou příležitost. K ní si přečtete tři receptíky s využitím šípků - a také konečně z biomasa, který vaří paní Hana v penzionu Pod Hájkem. Něco zajímavostí o Svobodném statku na soutoku - u Litoměřic. Pak se ještě vrátíme k úrodnosti půdy a k tomu, jak hospodaření ovlivní její cenu pro vlastníky, kteří by ji chtěli se ziskem prodat - ale možná budou zírat... Manažer ze spotřebního družstva COOP odhalí, jak to v takovém domácím obchodě funguje a co se zemědělci někdy drhne. Nové předplatitele rádi uvítáme. Bio zdar, přeje redakční tým.
12. 1. 2016
Omlouváme se z redakce za opětovné lednové opoždění. Nebylo způsobeno redakcí. Obdrželi jsem jednu špatnou zprávu, ale tu dobrou máme v záloze. Svaz PRO-BIO uhradí pro své členy ještě lednové Bio roku 2016, potom grant, ze kterého čerpal, končí. Dobrou zprávou je to, že všem ekosedlákům redakci pošle ještě únorové Bio se složenkou k úhradě na 11 měsíců roku, tedy na 275 Kč. Jistě se taková malá částka v jejich hospodářství najde k tomu, aby byli pravidelně informováni - PÍSEMNÉ - o dění v jejich sektoru a o dalších zajímavostech. Uvítáme jako čtenáře a předplatitele samozřejmě odborné školy zemědělské, střední i vysoké, také ochránce přírody a samozřejmě prodejny zdravé výživy, kam si také čtenáři pro časopis mohou zajít a při té příležitosti nakoupit - recepty najdou na našich stránkách. Uvítáme též inzerenty, které jsme propagovali v nesnadných začátcích, tak uvítáme něco od nich nyní na oplátku, když se jim daří již skvěle. Šťastný začátek roku 2016 přeje redakce Bio - K + M + S :-)
6. 1. 2016
Milí přátelé a čtenáři Bio, opět máme lednové opoždění... Tiskaři a další potřebné firmy měly mezi svátky dovolenou. Ve schránkách budete mít Bio asi v až v pondělí 11.1. O čem si přečtete? Velký článek k Biofachu 2016 - co tam bude k vidění a ke slyšení. Pak o ekohospodaření na okraji Śumavy - Lehockých u Nýrska. Dušan L. starší postavil i smírčí kříž, aby se dařilo dobře. S Petrem Dostálkem se podíváte na množení netradičních odrůd máku. V radách, jak a kdy zasévat semínka pokračuje propagátor potravinových zahrad Marek Kvapil. Že bude mezinárodní rok luštěnin si přečtete na stránkách pro biospotřebitele. Ekozemědělci jsou nespokojeni s vyhlášením podpory pro welfare zvířat jen pro konvenční zemědělce. Na Slovensku zase bojují asi mnohem více s rozdrobeností půdy než v Česku - alespoň zatím se nikdo tohoto tématu nechopil.... Hezký začátek nového roku přeje redakce Bio
2. 12. 2015
Vážení přátelé, s číslem máme opět trochu zpoždění, ne vlastní vinou. Ale do konce týdne bude v prodejnách a v pondělí, jej budete mít v poštovní schránce. Přečtete si exkluzivní reportáž z EXPA 2015 v Miláně, kde se také biopotraviny objevily. Pak nahlédnete do ekohospodářství rodiny Hrbkovy ve Hvozdu, také zavítáme do Pustějova na Moravě, kde rozebíhají zdárně Komunitou podporované zemědělství. O rostlinách a lidech na obraze píše Petr Dostálek. Jeho o.p.s. Gengel objevila odolnou broskvoň Martu Z Libínského sedla. Jak ozvláštnit jídelníček, poradí v rozhovoru Jana Vlková - autorka Květinové kuchařky - recepty nebudou chybět. Vánonční svátky možná budou na blátě, ale vy si udělejte doma čisťoučko a příjemně! Do nového roku si objednejte Bio - ve dvacátém ročníku budeme s Vámi, příznivci ekologického chování a ekologického zemědělství i zahrádek. Mirka Vohralíková
9. 11. 2015
Jako každý rok, tak i letos vydává PRO-BIO Svaz EZ oblíbený kalendář konstelací pro zahrádkáře a zemědělce – Výsevní dny podle Marie Thunové®2016. Kalendář je návodem jak nejefektivněji pracovat na zahradě či na poli v návaznosti na kosmické rytmy, uvádí příznivé dny pro včelaře a mnohá další doporučení a rady. Výsevní dny sestavili a vypracovali Matthias K. Thun a Christina Schmidt-Rüdtová, přeložil Radomil Hradil. Cena jednoho kusu je 67 Kč + 25 Kč poštovné. Objednat můžete v Bio knihovně. MV
2. 11. 2015
Další číslo Vašeho jistě oblíbeného měsíčníku je vytištěno. Ve schránkách byste jej měli mít jistě do čtvrtku 5.11. Budete si moci přečíst důkladnou reportáž o hospodaření vybrané nositelky titulu Svazu PRO-BIO, dále i o ekologickém hospodářství na Bruntálsku. Reportáž poskytne mnoho cenných rad pro hospodáře (potažmo ekozahrádkáře). Ty si ještě doplníte ze článku osmdesátiletého Ing. Teksla - jak se vypořádat s doprovodnými rostlinami. Pro bezlepkáře a vegany jsou určeny další recepty od Biolenky - ale ti, kteří mají rádi maso si s omáčkami poradí a kousek hovězího k nim uvaří. Vývar z něj a kostí bude cenný i pro posílení imunity (jak lékaři po desetiletích vypátrali - a potvrdili tak přístup našich prababiček). Celý obsah si prostudujte v rubrice Přehled čísel časopisu. Těšíme se na vás! Redakce Bio
2. 10. 2015
Milí odběratelé a čtenáři Bio, říjnové číslo obdržíte do schránek nejspíše v úterý 6. října. (Trochu nás zdržela nemoc.) Přečtete si o tom, která biopotravina v Česku oslovila přísné porotce a rozhovor s pěstitelkou. Co znamenají rostliny na mincích, na to zaměřil Petr Dostále. Recepty do kuchyně nám poslaly naše čtenářky- Ekozemědělci si přečtou, jaké druhy pšenice a brambor jim budou na poli nejlépe prosperovat. Také zamyšlení nad tím, čím je ovlivněno komunitní hospodaření a také rozbor toho, jak pečovat o úrodnost půdy v ekologickém režimu, když se nesmí hnojit průmyslovými hnojivy. Musíme se však omluvit za nedopatření způsobené redakcí - došlo k prohození strany tři a čtyři. Mrzí nás to, protože číslo bude jistě pro čtenáře zajímavé. Kdo je bystrý, tak si správné pořadí při čtení určí sám. Chyba byla odhalena až při vytištění čísla. Peníze na přetištění archu s osmi stranami, bohužel, nemáme. Prosíme tedy o pochopení. Přeji pěkné dny při pokračujícím babím létu! Mirka Vohralíková
31. 8. 2015
Milí čtenáři Bio, do pátku 4. září jistě dostanete svůj časopis. Máme již čtyři měsíce vyšší náklad - vrátili se nám čtenáři ze Svazu PRO-BIO. V čísle zveřejňujeme akce k měsíci biopotravin a ekologického zemědělství, abyste nemuseli listovat po webech. Podíváme se do dlouho hospodařícího ekostatku Šrůtkových ke Kamenici nad Lipou. O semenaření a uchování semen medituje Petr Dostálek, také si připomeneme, čím osévat záhony na podzim a co ještě na nich přes zimu můžeme pěstovat a sklízet. Jak spolupracují ekozemědělci s výzkumníky popisuje reportáž z Rakouska. Biospotřebitelské INFO: k otevřené bioprodejně, k prodeji fairtradových výrobků a certifikovaná restaurace "raw food", nechybí recepty od Biolenky. Hlavně zveme všechny fandy ekologického zemědělství i ekozemědělce do Lednice na Bioakademii (10. září). Hezké "poletí" a babí léto přeje redakce Bio
30. 6. 2015
Milí čtenáři Bio, prázdninové číslo k vám zamíří poštou ještě v pátek. Dostanete jej do schránek pravděpodobně až 7.7. (pondělí je den za Mistra Jana Husa). Číslo má osm stran navíc. Máme dvě reportáže - jednu domácí z Merboltic od Eflerů, kde dojí automat. Druhá je z Lucemburska, kde ekologické zemědělství využívají také k sociální terapii či jako příležitost, když se nedaří nalézt práci. Sdružují se při něm lidé z různých koutů světa. Tentokráte máme více zpráv z ochrany životního prostředí a pozvánku na Farmářské slavnosti, které hostí na čtyřech ekologických hospodářstvích. Brambory ze semen asi nebudeme pěstovat hojně, ale zajímavé téma to je. Trochu se ponoříme do tématu vodních ploch v zahradě a do kořenové čistírny. Kromě vaření dietního, přijde na přetřes i grilování. Biomléko a kvóty: zatím mohou být "mlékaři" v pohodě, poptávka stále stoupá. Spolupráce se daří slovenským a polským zemědělcům v oblasti agroturistiky. Rezidua pesticidů straší každého ekozemědělce, jak dopadne předpis na úrovni EU? V ČR jsme na obsah přísní, ale nález zbytků pesticidů v biopotravině a biosurovině stále nese na svých bedrech ekozemědělc, i když se neprokáže jeho vina. V září se mohou ekozemědělci těšit na Bioakademii a také se nezapomeňte hlásit do soutěže Česká biopotravina roku. Hezké léto přeje redakce Bio (pro je léto také pracovní., jako pro mnoho zemědělců...)
24. 6. 2015
Podívejte se častěji do rubriky "Z nového čísla", kam zařazujeme pozvánky na akce, které se do redakce dostaly až po uzávěrce.
24. 6. 2015
Červnové Bio je na světě: prázdniny na venkově - naše tipy, kam za nimi.. Jan Hořák – hovězí jako z Jižní Ameriky. Veganské recepty a skopové dle sv. Hidegardy. Co chystá EU v ochraně životního prostředí pro bystré podnikatele. Po slovenských ekofarmách a jak měli 14 dní na nová dotační pravidla v sadech... Bartákův hrnec odevzdán na rok k Ing. Vackovi do Opatovic u Hranic.
4. 5. 2015
To ještě uvidíme, zda bude platit pranostika: studený máj - v stodole ráj. Pranostiku k vydávání časopisu Bio zatím žádnou nemáme - snad jen, že bychom rádi vyšli dříve, než v prvním týdnu měsíce, ale nějak se nedaří. Přesto Bio dostanete, snad již 5.5. do svých schránek. Z OBSAHU: soutěž o Českou biopotravinu roku vyhlášena, biostřípky z Biostylu, k tématu o biomléku máme dva příspěvky - malý ekosedlák Ing. Vacek z moravského Záhoří, který se specializuje na dojnice a o větším ekopodniku v Rožné, který senné biomléko vyváží. Petr Dostálek rozbírá informace na osivových sáčcích a dozvíte se zajímavosti o hrušni a o tom, jak se otevírají květy. Inspiraci, co do jarního talíře, dají palné rostliny - POZOR se soutěží pro čtenáře - a recepty čtenářek. Seriál o pečení chleba - Kváskománie. Možná i nezemědělce budou zajímat nové dotační podmínky pro ekologické zemědělství a to, že Slováci rozjíždějí slovensko-polský projekt o ekoturistice. Na jarní počtenou! Redakce bio
31. 3. 2015
... tedy za kamny. Milí čtenáři Bio. Vše je na dobré cestě, takže číslo obdržíte ještě v tomto týdnu, doufám v pátek. Přečtěte si o tom, kteří spotřebitelé kupují biopotraviny a jak často, o člověku, který chystá Festival čtyř veletrhů v Česku - a mezi nimi ten pro biopotraviny. Rodina z Vysočiny se čtyřmi dětmi dodává bioosiva i biozeleninu hlavně do Brna. V čem nejlépe kompostovat? O Velikonocích dejte přednost biovejcím - hlavně proto, že slepice mají pohodový život. Recepty na využití naklíčených semínek a také recept, proč a jak si upéci vlastní kváskový chléb, vás budou na jaře inspirovat. Jak se dá likvidovat bolševník velkolepý ekologicky, to je další téma pro ekozemědělce. Přejeme hezké a veselé Velikonoce - a snad za těmi kamny nebudeme dlouho. Mirka V.
4. 3. 2015
... a nezapomeneme si vzít časopis! Čtení je v něm opravu více než reklamních informací. Úvodní snímek rtěnek z BioFachu bude trochu mýlit, že je to číslo jen pro ženy. To snad ne. Ženám v ekologickém zemědělství je věnováno poděkování, také příspěvek o květinách a kosmetice je spíše pro ženy, ale muži si snad také počtou - o zajímavostech kolem fazolí, o životě moravských polárníků v Antarktidě, o sledování vodních ptáků a jejich zimní stravě, Nechybějí zajímavé recepty a příspěvek od W. Gregorové. Seznámíte se s několika ekostatky na Moravě a s cestou slovenského Ekotrendu na BioFach se zastávkou v německém a rakouském ekostatku. Dobré počtení přeje redakce.
30. 1. 2015
Vážení a milí čtenáři měsíčníku Bio, právě jsme únorové číslo poslali do tiskárny, takže se k Vám dostane v příštím týdnu. O čem si přečtete? Budeme se "točit" hlavně kolem biovína: jaké si pořídit do rodinné vinotéky, k tématu ekovinohradů informuje přední odborník na ochranu před škůdci Ing. Milan Hluchý, dále se podíváme do Pavlova k Abrlovým, několik záběrů od nich se dostalo do pořadu ČT Klenoty naší krajiny. Dalším tématem, které se nyní diskutuje - hlavně mezi lidmi - je postoj EP ke genově modifikovaným organismům a plodinám. Parlament EU rozhodl, ať si to rozhodnou státy samy, zda pěstovat či ne. Ale jsou tu jisté mezinárodní závazky a tvoří se nové, že se ani při zákazu pěstování GM plodin nevyhnou firmy možným mezinárodním sporům. Ale k radostnějším záležitostem. I když je zima mírná zpěvní ptáci zaslouží naší podporu a krmení - dle obrázků si otestujete, zda je umíte pojmenovat. Recepty od Biolenky nechybějí ani rady Waltraud Gregorové. Podle návodu si můžete naklíčit semena. To, které máte stále doma ve spíži je jistě čočka, kterou také můžete naklíčit a posílit si přísun přirozených vitamínů. Kdo má ŽL a IČ může uvažovat o návštěvě světového veletrhu BioFach v Norimberku - tip na zájezd najdete v tomto čísle. Vaše redakce
9. 1. 2015
Přátelé a čtenáři Bio! Letošek jsme začali s lednovým obvyklým skluzem - v prodejnách biopotravin by již Bio měli mít na pultech a jednotlivci si ještě musí počkat do 12. ledna. Mrzí nás to, ale tiskaři využili možnosti vzít si volno, takže Bio bylo tištěno až v úterý... O ČEM I PŘEČTETE? - O naší půdě, zemině či hlíně... Musíme si jí vážit, patří také k ohroženým "surovinám" a někdy je opravdu těžko obnovitelným zdrojem. Podíváte se s námi do Útěchoviček na Vysočině, kde rodina Šulcových pěstuje léčivé bylinky do čajů a dalšímu využití. O zbrusu nové metodě k levnému hubení skladištních hmyzích škůdců si jistě rádi přečtou ekozemědělci i zpracovatelé zemědělských komodit. Recept na domácí müsli - jistě zcela racionální stravě vyhovující - uvítají kuchařinky a kuchaříci...
27. 11. 2014
Milí čtenáři, do Mikuláše byste měli mít číslo ve schránkách a ve zdravých výživách. V dalším roce budeme pokračovat, tak se těšíme na Vaše předplatné, a to, že získáte k předplatnému a čtení Bio i své kamarády a známé. V prosincovém Bio se zamyslíme nad souvislostmi vody v rybnících a o biorybách - dále zajímavosti o fazolích. Arnika poradí, jak vybírat bezpečné hračky, dozvíte se, proč je užitečné stravovat se "raw" - představíme dvě nové kuchařky. Zemědělci se seznámí s vývojem dotací a jejich výší - a mnohé další... Přeji Vám klidný Advent a pohodové svátky vánoční a bujné silvestrovské oslavy - těšíme se přece na prodlužující se den a sluníčko. Zdraví Mirka Vohralíková
3. 11. 2014
Milí čtenáři Bio, kteří sdílíte též internetové spojení. Bio se dostane do Vašich schránek v pátek 7. 11. Přichystali jsem pro vás reportáž z Broumovska z ekostatku manželů Bošinových z Vernéřovic, o tom, kterak se zde potkali on z Chomutova a ona z Opavy. Odtud jsou i fotografie použité na webu. Dále zveřejňujeme informace z Bioakademie - o nežádoucích látkách v biopotravinách a o řešení situace, kdy znečištění chemikáliemi způsobí soused. Zajímavé jsou též informace z rakouského Kořenového centra a zpráva z výzkumu o stavu spotřeby biopotravin. Na výstavě biopotravin BioFach se bude diskutovat o chystané změně zákonů pro ekologické podnikatele. A pro hospodyňky máme opět zajímavé recepty a také inspiraci pro očistu organismu pomocí bylinek a včelího vosku. Též informace o chovu včel nashromážděné panem Matulíkem se mohou hodit začínajícím včelařům. Přejeme příjemné čtení pod lampou a už u kamen...
3. 10. 2014
Milí čtenáři, zářijové Bio k Vám již míří. S informací o české biopotravině roku 2014 - budete překvapeni, také Slováci už mají svoji Najobľúbenejšu slovenskú biopotravinu. Podíváme se za nejlepším sedlákem PRO-BIO svazu EZ do středočeských Slabců. Trochu si užijete řekvapení v článku o výročí exministra Vavrouška. Prozkoumáte cibulku Mičurinku s Petrem Dostálkem a můžete opět na adresu Gengelu posílat semínka na výměnu. V receptech Lenky Žák se objeví dýně, mungo a jáhly a čtenářky se pochlubí se svými kreacemi. Pro ekozemědělce jsou určeny zkušenosti z rakouských ekosadů a dalšího ekostatku, kde lisují oleje v malém a čistí semena obilnin a jiných plodin a odhadují kvalitu půdy a budoucí úrodu pomocí rýčové metody. Hlavně se však ekohospodáři sdružují a půjčují s istroje, nebo mají společný odbyt produkce. do chce vidět více fotografií, má možnost na facebookové stránce Redakce Bio. Hezký a teplý podzim s Bio pod polštářem přeje Mirka Vohralíková
28. 8. 2014
Vyjde příští týden. Reportáž o Jiřině Bartošové z Popluže u Železného brodu, polní den u Podstavků - o osivářství a doprovodných rostlinách. zajímat vás může pěstování zeleniny ve městech - buď divoce, nebo v komunitních zahradách. Září je měsíc ekologického zemědělství a biopotravin - pozvánky na akce zveřejníme nezištně. Pozváni jste i na bioakademii do Lednice na M. Nově MZe propaguje "Poznej svého farmáře" na dnech otevřených vrat a vrátek (srpen) - byli a jsou mezi nimi také ekologičtí zemědělci - v převaze... Do zahraničí či do Ameriky kvůli tomu nemusíte jet. Farmáři, alias zemědělci, sedláci a statkáři jsou domácí... :-) MV (Omlouváme se, že červencovou novinku jsme nemohli zařadit - trochu zlobil web.)
1. 6. 2014
Milí čtenáři Bio, zítra (tj. 2. 6.) dáváme do tisku! Přineseme reportáľ z přidělování Bartákova hrnce (videoreportáľ bude i na youtube.com/ekotvcz), příběh českého biomléka, které chtějí v Německu... Doma o něj mlékárny nestojí. Dozvíte se pěknou zajímavost o vyuľití libečku. Recepty vám poskytnou čtenářky a drľitelka Bartákova hrnce Jitka Píchová... Tak se těąte. Snad stihneme Bio poslat, abyste uľ v pátek mohli v klidu číst! MV
8. 5. 2014
Přátelé ekologického zemědělství a biopotravin. Bio máte již ve svých poštovních schránkách i v obchodech zdravé výživy. Přinášíme vám zprávy pozitivní, ale i jisté obavy ekologicky hospodařících zemědělců z kroků vlády v oblasti dotací. Bartákův hrnec se přestěhuje na Pardubicko do ekozelinářství Ing. Jitky Píchové. Podíváte se pod Lipno a můžete obdivovat usedlost Slunečná, kde ekologicky hospodaří bývalý fotograf... Jak si uvařit s jarními bylinkami vás poučí Lenka Žák. Možná vás překvapí, co všechno mohou způsobovat anglické trávníky na zahradách. Podíváme se i na značení balených potravin - v případu se sušenými houbami. Můžete se vypravit na Třeboňsko, kde zvou k výletům mnohá místa a zajímavosti. Slovenští ekologičtí hospodáři jdou na své problémy z gruntu. Všímají si třeba i problému krádeží úrody z polí - biopotravinám fandí i Andrea Banášová!
15. 4. 2014
dubnové Bio by mělo být již u všech, kteří si předplatili (jen 25 Kč na měsíc) a v prodejnách zdravé výživy. Přečtete si o záhadné činnosti děvčat na papírové, staré, desetikoruně... Nabízíme přehled velikonočního - pašijového týdne - a také v krítkosti toho, co se v tu dobu jí. Vegetariáni přivítají recept na tradiční hlavičku - pro ne bezmasou, pro ostatní s masem, dle libosti.Jestlipak víte, proč se "velikonoční hlavička" jmenuje hlavička? Jak si počínají ekologičtí zemědělci a producenti biopotravin ve spolupráci s výzkumníky? Píše Kateřina Čapounová. V biospotřebitelském kokteilu přijde na přetřes i zelený koktejl či "juice" a nápady z nové knihy na "zahrádky" za okny. Pro turisty bude dobrá též informace o nově otevírané malé restauraci na ekostatku U Kotykových v Podkronoší. Informujeme též o tom, že zemědělská politika ve směru k ekohospodářům je zatím nejistá - a má své roční přechodné období. Větší a možná i menší zemědělci uvítají informaci o pěstování rumexu OK2 (druh krmného šťovíku) - zlepšuje dojivost i přírůstky zvířat. Obsah je na webu v rubrice Přehled čísel Bio. Přátelé, doufám, že vás již dávno někdo o prvním aprílu vyvedl žertem - a jestli ne, tak nějaký dodatečně vymyslete. ale takový ten úsměvný... Ne abyste někomu objednali dvacet metráků uhlí...
10. 3. 2014
Pro ekozemědělce jsou zveřejněny novinky v připravovaném Nařízení komise EU k ekozemědělství. Nové Nařízení by mělo platit od roku 2016. Situace s konstrukcí plateb na hektar a doplatků na činnosti i ekologická opatření je zatím otevřená - zpráva K. Nesrstové, manažerky Svazu EZ (místo občanského sdružení bude platit název "spolek" - dle nového občanského zákoníku). Budeme Vás o tom informovat v dubnovém Bio. Pro spotřebitele jsou i tyto informace zajímavé z hlediska bezpečnosti a serióznosti biopotravin, které si kupují. Můžete si zakoupit i jednotlivá čísla Bio - a to i už vydaných čísel - v přehledu čísel časopisu kliknout u příslušného čísla, které Vás zajímá. Výsevní dny dle Marie Thunové (naleznete v naší knihovně) - v bodu péče o včely opravdu nelžou. Ekozemědělec a včelař pan Hák, i když včelstva necertifikuje jako eko, si ověřuje a porovnává své zkušenosti a informace uvedené ve Výsevních dnech. Potvrzuje, že se lze podle brožury orientovat. MV
The magazine has acquired thousands of supporters – people interested in healthy lifestyle, organic products, natural remedies and therapies, people interested in protecting the environment, in the questions of biodiversity, in philosophical questions regarding the environment etc. Organic farmers, health food stores, libraries, environment protection groups but also research institutes, environment departments, departments at the Ministry for Agriculture and Environment Protection and other agricultural and food procession companies do order our magazine. People, both in the countryside and in the cities and mainly women, who prefer healthy food and products based on natural sources without negative effects on the environment and human health, pre-pay and read our magazine.
Does your produce or service support further development of the relationship between human beings, their health and the environment? Are you searching for a cheap and efficient advertisement of those? If your answer is yes, then we are here for you as well.
We do believe that you will be able to chose from our range of formats and prices of advertisement in BIO and pick the one that will suit you the best. Thus you will have an excellent opportunity to address the customers, who do appreciate the quality of your produce. We offer great discounts when you advertise in BIO repeatedly. Usually an article or an interview supports the advertisement.
We are looking forward to a mutually fruitful co-operation.
The editor-in-chief,